Yurt dışına yapılan yatırım, gelen yatırımı solladı: Tutar 62 milyar doları aştı

Türk Yatırımları Yurt Dışında Yükselişte

Son yıllarda artan büyüme isteği, belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’den yurt dışına giden yatırımlar, bu yıl gelen yatırımları solladı. Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği yatırım miktarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Ülke içindeki gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki yatırımlarının tutarı ise 62 milyar doları geçti.

Türkiye’deki iş insanlarının yurt dışındaki yatırımlarını artırmalarındaki ana nedenler arasında büyüme isteği, maliyet avantajları ve belirsizlikler bulunuyor. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet avantajı sunan Kuzey Afrika bölgesi, Türk yatırımlarında önemli bir konuma sahip. Mısır’da Arçelik, İskefe Holding, Hayat Holding, LC Waikiki, Eroğlu Giyim, Doteks ve Yeşim Tekstil gibi birçok büyük şirket Türk yatırımcılarının yatırımları arasında yer alıyor.

Türk yatırımcılarının 2023 yılı sonu itibarıyla 2,146 doğrudan yatırım gerçekleştirdiği belirtilirken, yurt dışına gönderilen yatırım tutarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Türk yatırımcılarının yurt dışındaki faaliyetlerinde finans ve sigorta sektörleri yüzde 67.5’lik pay ile ilk sırayı alıyor. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını ise holding şirketlerinin yatırımları oluşturuyor.

Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımlarının en fazla Avrupa’ya yapıldığı görülüyor. 2,146 yatırımın 828’i Avrupa Birliği ülkelerine, 457’si ise Birleşik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve Doğu Avrupa bölgesi gibi ‘diğer Avrupa ülkeleri’ne yapılmış.

Prof. Dr. Erinç Yeldan’a göre, Türkiye’deki belirsizlikler, yüksek enflasyon oranı, baskılanan kur ve sadece faiz odaklı ekonomi politikası nedeniyle yatırımcılar yurt dışına yöneliyor. Yeldan, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, güvenilir bir yatırım ortamının olmaması durumunda gelecekte yatırımcı gidişlerinin devam edeceğini vurguladı.

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ise, Türk firmalarının yurt dışında hangi sektörlere daha fazla yatırım yapmaları gerektiği konusunda arayış içinde olduklarını belirtti. Türk yatırımcıların hızla gelişen pazarlara ilgi gösterdiğini vurgulayan Kazan, Türkiye’nin son yıllarda yurt dışındaki yatırımlarının dinamik bir trend izlediğini ifade etti.

Related Posts

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

Bakan Uraloğlu: 23 yılda 430 yeni tünel inşa edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı” dedi.

Kuveyt, kripto para madenciliğini yasakladı: Gerekçesi elektrik krizi

Kuveyt, artan sıcaklıklar ve soğutma amaçlı klima kullanımının hızla artması nedeniyle ülke genelinde kademeli elektrik kesintilerine yol açan derinleşen enerji krizinden kripto para madenciliğini sorumlu tutuyor. Kuveyt İçişleri Bakanlığı, geçen …

Adıyaman’ın Zey Köyü kayalık zeminde yeniden kuruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, asrın felaketinin ardından ağır yıkıma uğrayan Adıyaman’ın Zey Köyü’nü ileri mühendislik teknikleri kullanarak kayalık zemin üzerine yeniden inşa etti. Bakan Kurum, “Hayallerin ötesini inşa etmeye devam…” mesajıyla yeni köyün görüntülerini paylaştı.

Türkiye’nin en zengin 100 insanı açıklandı

Forbes Dergisi, Türkiye’nin en varlıklı 100 ismini açıkladı. Murat Ülker’in ilk sırada yer aldığı listeye 4 yeni isim dahil oldu.

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,23 dolardan işlem görüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir