Yurt dışına yapılan yatırım, gelen yatırımı solladı: Tutar 62 milyar doları aştı

Türk Yatırımları Yurt Dışında Yükselişte

Son yıllarda artan büyüme isteği, belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’den yurt dışına giden yatırımlar, bu yıl gelen yatırımları solladı. Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği yatırım miktarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Ülke içindeki gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki yatırımlarının tutarı ise 62 milyar doları geçti.

Türkiye’deki iş insanlarının yurt dışındaki yatırımlarını artırmalarındaki ana nedenler arasında büyüme isteği, maliyet avantajları ve belirsizlikler bulunuyor. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet avantajı sunan Kuzey Afrika bölgesi, Türk yatırımlarında önemli bir konuma sahip. Mısır’da Arçelik, İskefe Holding, Hayat Holding, LC Waikiki, Eroğlu Giyim, Doteks ve Yeşim Tekstil gibi birçok büyük şirket Türk yatırımcılarının yatırımları arasında yer alıyor.

Türk yatırımcılarının 2023 yılı sonu itibarıyla 2,146 doğrudan yatırım gerçekleştirdiği belirtilirken, yurt dışına gönderilen yatırım tutarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Türk yatırımcılarının yurt dışındaki faaliyetlerinde finans ve sigorta sektörleri yüzde 67.5’lik pay ile ilk sırayı alıyor. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını ise holding şirketlerinin yatırımları oluşturuyor.

Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımlarının en fazla Avrupa’ya yapıldığı görülüyor. 2,146 yatırımın 828’i Avrupa Birliği ülkelerine, 457’si ise Birleşik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve Doğu Avrupa bölgesi gibi ‘diğer Avrupa ülkeleri’ne yapılmış.

Prof. Dr. Erinç Yeldan’a göre, Türkiye’deki belirsizlikler, yüksek enflasyon oranı, baskılanan kur ve sadece faiz odaklı ekonomi politikası nedeniyle yatırımcılar yurt dışına yöneliyor. Yeldan, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, güvenilir bir yatırım ortamının olmaması durumunda gelecekte yatırımcı gidişlerinin devam edeceğini vurguladı.

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ise, Türk firmalarının yurt dışında hangi sektörlere daha fazla yatırım yapmaları gerektiği konusunda arayış içinde olduklarını belirtti. Türk yatırımcıların hızla gelişen pazarlara ilgi gösterdiğini vurgulayan Kazan, Türkiye’nin son yıllarda yurt dışındaki yatırımlarının dinamik bir trend izlediğini ifade etti.

Related Posts

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Aileler dikkat: İki çocuk ürünü daha güvensiz bulundu, piyasadan toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı, piyasada satılan iki çocuk ürünün daha toplatılmasına karar verdi, satışını yasakladı.

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

Aman dikkat! 650 milyon dolar değerinde sahte para dolaşımda

Libya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, piyasada dolaşımı durdurulan ve toplanan 50 dinarlık banknotların 10,2 milyar dinara ulaştığı, ancak bankanın bastığı toplam 50’lik banknot miktarının 6,6 milyar dinar olması gerektiği belirtildi. Bu …

Araç satıcıları “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesinin amacına ulaştığı görüşünde

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığının, “6 ay 6 bin kilometre” uygulamasının ardından fiyatlardaki aşırı artış eğiliminin azaldığını, arz talep dengesinin kademeli olarak normalleşmeye başladığını söyledi.

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var

Emekliye zam yok, kamuya araç ve giyim affı var