Terör örgütü PKK, Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırımla suçladı

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin bazı davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla çıkıyor ortaya. Türkiye’nin göstereceği tepki, kuşkusuz başka ülkelerin başka amaçlarla da olsa benzeri tavırlar almalarını önleyici bir rol oynayabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İktidar ile terör örgütü PKK arasında gerçekleşen ‘Terörsüz Türkiye’ süreci sonucunda PKK’nin yayınladığı fesih bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine saldırı niteliğinde ifadelerle doluydu. Örgütün Türk Devrimi ve Türkiye Cumhuriyeti’ni “soykırımla” suçlamasına karşın iktidar herhangi bir tepki vermedi. Sözde “Ermeni Soykırımı” konusuyla benzer bir durum meydana gelebilir mi? sorusu cevap arıyor.

‘HİÇBİR ÜLKE BÖYLE SUÇLAMALARI KABUL ETMEZ’

Öymen, bildiriye ilişkin yaptığı yorumda, bildirinin “kabul edilemeyeceğini” vurgulayarak, “Lozan, devletimizin, cumhuriyetimizin temel taşı ve kurtuluş belgesi. Lozan’a bu şekilde sıfatlar yakıştırmak son derece yakışıksız olmuştur. Hükümet, daha önceden bu belgeden haberdar ise, farklı bir yol izlemeliydi. Haberdar değilse, sonrasında gerekli tepkiyi göstermesi uygun olurdu. Soykırım iddialarında da aynı durum söz konusu. Hiçbir ülke böyle suçlamaları kabul etmez. Bu nedenle bu konuda ciddi bir tepki göstermek önemlidir” şeklinde konuştu.

IRA VE ETHA ÖRNEĞİ

Kuzey İrlanda’da IRA, İspanya’da ETHA isimli terör örgütlerinin silah bıraktığını hatırlatan Öymen, “Ancak bu örgütler kendi ülkelerine ilişkin böyle ağır suçlamalarda bulunmamışlardır. Bu durum çok endişe verici. CHP lideri Özgür Özel gereken tepkiyi gösterdi. Ancak asıl tepkiyi, sürece öncelik veren devlet insanlarından bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN GÖSTERECEĞİ TAVIR ÖNEMLİ

Terör örgütü PKK’nın soykırım suçlamalarının uluslararası alanda etkisinin olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla Türkiye karşı yıpratma politikası izliyor. Başka ülkelerin benzer girişimlerde bulunmaları veya tavır almaları kendi politikaları olarak beklenebilir. Türkiye’nin göstereceği tepki, başka ülkelerin benzeri tavırları önleyici bir rol oynayabilir. Kimse Türkiye’nin böyle suçlamaları kabul eden bir ülke olduğunu söyleyemez” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD’nin İran’ı vurmasına Çin’den tepki: ‘Güç kullanımı’ vurgusu

Fu, ABD’nin İran’a yönelik hava saldırılarının ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuştu. “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı güvencesi altında nükleer tesislerin bombalanması, ABD’nin eylemleri, BM Şartı ve uluslararası hukukun amaç ve …

Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına CHP’den tepki: Yapılan şudur, hedef belirle, kılıf bul, tutukla

Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına CHP’den tepki: Yapılan şudur, hedef belirle, kılıf bul, tutukla

Son Dakika… Dışişleri Bakanlığı: ‘Türkiye saldırının sonuçlarından derin endişe duymaktadır’

Son Dakika Haberi… Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer tesislerine yönelik saldırısının muhtemel sonuçlarından derin endişe duymaktadır. Yaşanmakta olan gelişmeler bölgesel ihtilafın küresel düzeye taşınmasına neden olabilecektir. Bu felaket senaryosunun hayata geçmesini istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

CHP’de il başkanları, kurultay soruşturmasıyla ilgili senaryoları konuştu: Öncelikli plan ‘mutlak direniş’

CHP’nin 81 il başkanı, kurultay soruşturmasına karşı Ankara’da ortak duruş sergiledi. Başkanlar, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sağduyu, mevcut yönetime ise destek çağrısı yaptı.

Kadının miras hakkı büyük tehlike altında

Mirasçılar artık notere gitmeden paylarını kendi aralarında belirleyebilecek. Zorlama ve şiddete yol açabilecek bu sistem çoğu kadının miras hakkını tehlikeye sokabilir.

Yasemin’in suçu neydi?

9 yaşındaki kızın canına kıyan kuzen, annesi kanserden öldüğü için dayısına kin güttüğünü ve kızını öldürmeye karar verdiğini söyledi. Yani zavallı Yasemin hiç uğruna hayattan koparılmış.