Prof. Dr. Aksoy: Yedigöller’in belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor!

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Yedigöller Milli Parkı’nda doğa tahribatının önlenmesi için yapılması gereken çalışmalara ilişkin, “Bölgede yaşlı anıtsal nitelikte ağaçların öldüğünü görüyoruz. Turizm kapsamında çok fazla ziyaretçi bölgeye geliyor. Toprakta sıkışma meydana geldi. Milli park ilan edilen özellikle 7 gölün bulunduğu çekirdek kısmındaki bir bölgeye bu kadar ziyaretçinin alınmaması, gözlemlerin uzaktan yapılması gerekiyor. Acil eylem planının devreye alınması ve 7 gölün olduğu alanın rehabilite edilmesi amacıyla belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor ” dedi.

Yedigöller Milli Parkı’nın doğası, rekreasyon faaliyetleri ve yüksek ziyaretçi sayıları nedeniyle tahribata uğruyor. DKMP Bolu Şube Müdürlüğü, bölgedeki doğa tahribatını değerlendirmek ve rehabilitasyon yöntemlerini belirlemek için toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Simay Kırca Flores, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Akif Keten, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Prof. Dr. Engin Eroğlu, Doç. Dr. Serir Uzun, Dr. Bilal Çetin, Dr. Murat Sargıncı, Dr. Nihan Koçer, Dr. Öğr. Neval Güneş Özkan, DKMP 9. Bölge Müdürlüğü ve Bolu DKMP Müdürlüğü yetkilileri, Dirgine Orman İşletme Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitü yetkilileri katıldı.

2 plana dikkat çekildi 

Toplantıya ilişkin DKMP’den yapılan bilgilendirmede, “Milli park alanında daha önce yapılan bilimsel çalışmalar değerlendirilirken; antropojenik tehditler ve alanda yarattığı olumsuz etkiler ile bu olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi ile ilgili görüşler paylaşıldı. Milli Park Uzun Devre Gelişme Planının önerdiği ‘Göllerin Ekolojik Olarak İyileştirilmesi Alt Planı’ ve ‘Ziyaretçi Yönetimi Alt Planı’ uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemine değinildi ” ifadeleri yer aldı.

“Turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor”

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Yedigöller Milli Parkı’nın bir süreliğine turizm aktivitelerine kapatılması gerektiğini belirterek, “Bölgede yaşlı anıtsal nitelikte ağaçların öldüğünü görüyoruz. Turizm kapsamında çok fazla ziyaretçi bölgeye geliyor. Toprakta sıkışma meydana geldi. Milli park ilan edilen özellikle 7 gölün bulunduğu çekirdek kısmındaki bir bölgeye bu kadar ziyaretçinin alınmaması, gözlemlerin uzaktan yapılması gerekiyor. Acil eylem planının devreye alınması ve 7 gölün olduğu alanın rehabilite edilmesi amacıyla belli bir süre turizm aktivitelerine kapatılması gerekiyor. Acil eylem planı devreye alınmalı ” dedi.

“Ekolojik sistemin kalbine herkesi yığdık” 

Bölgedeki rekreasyon çalışmalarına dikkat çeken Aksoy, “Yedigöller’i, 3 il kullanıyor, 4 farklı ana ulaşım yolundan 3 farklı girişi var. Bu kadar yoğun rekreasyon varken, ne kadar proje yaparsanız yapın tahribatı önleyemezsiniz. En zengin su kaynaklarının olduğu yere 15-20 santim asfalt atılıyor. Bu turizmin planlanması lazım. 7 gölü yapan doğal sistemi, yapay hale getiriyoruz. Dünya’nın hiçbir yerinde örneği yok. 7 tane gölü yapan ekolojik sistemin kalbine herkesi yığdık ” diye konuştu.

Yedigöller için akademik çalışma yapıldı 

Yedigöller Milli Parkı hakkında Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu akademisyenleri Prof. Dr. Necmi Aksoy, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Doç. Dr. Engin Eroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Nihan Koçer ve Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan tarafından, ‘Yedigöller Milli Parkı, Kargalı Gölcük ve Göksu Tabiat Parklarındaki Doğal Sucul Bitki Türlerine Yönelik Tehditlerin Belirlenmesi’ araştırma makalesi yayımlanmıştı.

2024 yılında yayımlanan makalede bölgenin doğasının insan eliyle bozulduğuna dikkat çekilmişti. (DHA)

 

Related Posts

Son Dakika… İstanbul’da günün ikinci depremi!

Son Dakika Haberi… İstanbul’da Silivri açıklarında 3.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Bu sabah da yine aynı bölgede 3.1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

İsrail’den Güney Kıbrıs’a kablo döşeyecekler

Doğu Akdeniz’den Türkiye’yi dışlama amacıyla birçok işbirliği anlaşması imzalayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Avrupa Birliği’ne (AB) deniz altından ulaşacak projeleri başarısız olunca, Kıbrıs adası ile İsrail arasına elektrik kablosu döşeme kararı aldı.

Hindistan’dan tehlikeli tahrik: Pakistan’a füze saldırısı

Cammu Keşmir’de 26 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından başlayan Hindistan-Pakistan gerilimi çatışmaya evrildi. Hindistan dün gece Pakistan ve Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir’de 9 bölgeyi füzelerle vurdu. Pakistan ise karşılık verileceğini duyurdu. Saldırılarda en az 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

İran ABD ile görüşme tarihinin henüz belirlenmediğini duyurdu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran ile ABD arasındaki görüşmelerin tarihinin Umman tarafından açıklanacağını ve henüz tarihin kesinleşmediğini belirtti. Ertelenen müzakerenin lojistik nedenlerden dolayı ertelendiği duyurulmuştu.

Friedrich Merz Almanya’nın yeni Şansölyesi seçildi

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir