Özel ile Şam’da, Erdoğan ile Bağdat’ta
Ortadoğu, siyasi tarihin önemli eşiklerinden birini daha Türkiye-Suriye ilişkileri bağlamında aşabilecek mi? Sorunun yanıtı Türkiye’nin son günlerde en çok konuştuğu başlıklar arasında…
Önce bir cuma namazı sonrasında “katil Esed”den “sayın Esed”e evrilen siyasi dille başlayan ılımlılık sinyali, ardından “Her an davet edebiliriz” cümlesiyle örtülü davet; iktidarın aksine muhalefette uzun süredir dillenmekte olan bir çağrıydı.
Hatta bir iktidar taktiği olarak yerel seçimler öncesi verilen ‘dış politika’ mesajları CHP lideri Özgür Özel’e de etki etti ki ‘Suriye ile olamayan ilişkiler’ muhalefetin en önemli dosyalarından biri olarak seçmenin önüne sunuluverdi.
PEKİ NEDEN?
Sığınmacı, göçmen, mülteci ya da misafir… Adı her ne olursa olsun milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan vatan toprakları için; geldiklerinde değil, huzuru bozmaya başladıklarında sorun haline gelen ‘Suriyeliler’ hem siyaseti hem de sosyal dokuyu söylemler bazında değiştirmeye başladı.
Örneğin Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın açıklamalarına herkes alışıktı. Ama İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da İstanbul’daki su tüketimine dikkat çekerken işaret ettiği kayıtsız kullanıcılar mesajı tam da “Türkiye kaç milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor?” sorunu bir kez daha gündeme taşıdı.
Bu arada CHP lideri Özel hiç tereddüt etmeden Parti Meclisi kürsüsünde dillendirdiği ‘Esad ile görüşülmeli’ cümlesini önce ‘görüşmeliyiz’e, ardından ‘görüşeceğim’e dönüştürmüştü bile. Normalleşmenin verdiği cesaret ve kamuoyunun verdiği desteği çok kısa sürede arkasına alan Özel, rüzgarın yönünü değiştirdi. Peki İktidar ya da muhalefetten bu görüşme için her hangi bir adım atıldı mı?
ŞAM’A GİDİLECEK
Görüşme ile yıllardır dinmeyen kana rağmen terörizme yataklık eden Suriye topraklarına nasıl bir tohum ekilecek bilinmez ancak tüm bu sorulara ilişkin ilk kez konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Halk TV yayınında Özel’in çözüm için Şam’a gideceğini açıkladı.
Bulut, Şam yönetimi ile temasa geçtiklerini belirterek ziyarete ilişkin olumlu yanıt aldıklarını açıklayarak “Görüşme niyetine ilişkin bu konuların çözümü, niyet ifadesi karşılık buldu. Bundan sonra sadece şartların olgunlaşması, nerede görüşme hangi tarih bunlar konuşulacak. Biz görüşme talebimizi ilettik Şam’dan da olumlu cevap geldi” ifadelerini kullandı.
Hafta başında CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Özgür Özel’in bu ay içerisinde Şam’a giderek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğini söyledi. Ancak Esad yönetiminden konuya ilişkin bir açıklama gelmemişti.
ERDOĞAN İLE BAĞDAT’TA, ÖZEL İLE ŞAM’DA
Suriye’de yayın yapan iktidara yakın El-Vatan Gazetesi ise, Suriye ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla gerçekleşecek müzakerelerin ilkinin Bağdat’ta yapılacağını yazdı.
Gazete, Şam’daki bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre Şam-Ankara arasındaki görüşmelerinin ilk adresi Bağdat’ta olacak. Ancak taraflar arası gerçekleşecek müzakere tarihinin henüz belirlenmediği kaydedildi.