Milyonlarca dolarlık Türk çayı alan 3 ülke

Çay İhracatı, 104 Ülkeye Yapıldı!

Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan çay, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası dahil olmak üzere toplam 104 ülkeye sevk edildi. Bu dönemde 3 bin ton çay ihraç edilerek 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 2 bin 897 ton çayın ihraç edilmesiyle 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde edilmişti. En fazla çay ihraç edilen ülkeler arasında Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC yer alıyor. Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye ise 1 milyon 549 bin dolarlık çay gönderildi.

Yüzde 58’i Rize’den!

Türkiye’den yapılan çay ihracatının yüzde 58’i Rize’den gerçekleştirildi. Rize’den, yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye toplamda 2 bin 155 ton çay ihraç edilirken 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi. En fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında ise yine Belçika, KKTC ve ABD bulunuyor.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak!

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, çayın Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayarak, çay dış satımından elde edilen gelirin artışına dikkat çekti. Turgut, ihracatın artan bir trend izlediğini ve çayın uluslararası pazarda daha fazla tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Önümüzdeki dönemde hedeflerinin çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu dile getiren Turgut, Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip ülkelerde Türk çayının bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konuma gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Turgut, kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikalarıyla hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

İstanbul’da sık kullanılan vapur hattı kapanıyor: 31 Temmuz’dan sonra hizmet vermeyecek

İstanbul’da ulaşımı kolaylaştıran önemli bir hattın seferleri, 31 Temmuz 2025 itibarıyla sona eriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları, İstinye-Çubuklu arabalı vapur hattının kapanacağını duyurdu.

10 yıl önce sadece bir tanesi ile sepet doluyordu, şimdi 12 tane yetmiyor!

Yüksek enflasyon ve Türk lirasının (TL) sürekli değer kaybı, en büyük banknot olan 200 TL’nin bile alım gücünü ciddi şekilde zayıflattı. 2015 yılında yalnızca bir adet 200 TL banknotla dolan bir alışveriş sepeti, bugün aynı ürünleri almak için en az …

Üreticiler: Devletimizden destek alamazsak arazimizi satacağız

CHP Milletvekili Gürer, don felaketinden etkilenen üreticileri dinledi.

Harçlar arttı, yurtdışından telefon getirme azaldı

Harç tutarı zamlanan yurtdışı telefon alışverişine ilgi azaldı. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefon sayısı geçtiğimiz bir yılda yüzde 81.95 geriledi.

Avrupa borsaları tepe taklak

Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifelerinde tanıdığı 90 günlük sürenin sonuna yaklaşılması, yatırımcıların risk iştahını azaltarak satış baskısı yarattı. Gösterge endeks Stoxx Europe …

Bir sigara grubuna daha zam geldi…

ÖTV artışını etkileyecek ikinci altı aylık enflasyon rakamlarının ardından bugün bir sigara grubuna daha zam yapıldı. Zamlı tarife 5 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.