Küresel piyasalar karışık seyrediyor

“`html

ABD’nin Ticaret Savaşları ve Ekonomik Etkileri

Dünya genelinde artan enflasyon ve resesyon kaygıları sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife uygulamaları varlık fiyatlandırmalarını zor durumda bırakıyor.

Trump, ABD içerisinde üretilen viskilere peşin olarak koyduğu %50 gümrük vergisini kaldırmazsa Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek tüm alkollü içeceklere %200 gümrük vergisi getireceğini açıkladı.

AB’yi, “dünyanın en düşmanca ve istismarcı vergi otoritesi” olarak nitelendiren Trump, bu yapının ABD’nin çıkarlarını hedef aldığını yineledi.

Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’yi Beyaz Saray’da ağırladığı sırada, tarifeler konusunda geri adım atmayacağını da belirtti.

Analistler, Trump’ın ticaret politikalarının belirsizlikleri artırarak, ekonomi politikalarının öngörülebilirliğini azalttığını ve yatırımcıları daha temkinli hale getirdiğini ifade ediyor.

ABD’de dün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Şubat ayında aylık bazda sabit kalırken, yıllık artışı %3,2’de kaldı ve bu rakam beklentilerin altında kalmış oldu.

Ayrıca, ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı, 8 Mart ile biten haftada 220 bine düşerek, önceki haftadan 2 bin kişi azaltmış oldu.

Analistler, ÜFE’deki artışların yavaşlaması ve işgücü piyasasının hâlâ dayanıklı kalmasına dair verilerin, ekonomideki endişeleri bir miktar azalttığını belirtiyor.

Öte yandan, ABD federal hükümetine 14 Mart’a kadar geçici bütçe sağlanmasına yönelik gelişmeler de dikkatle izleniyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, 30 Eylül’e kadar hükümete finansman sağlayacak bütçe tasarısını onaylayarak Senato’ya iletti. Ancak, Senato’daki Demokratlar daha geniş bütçe müzakereleri için geçici bir bütçe tasarısının geçirilmesini istiyor.

Piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın gelecek hafta faiz oranlarını sabit tutacağı ve bu yılın ilk faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği bekleniyor.

Bu gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faiz oranı %4,29 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi 104,0 seviyesinde sabit kaldı.

Küresel ekonomik belirsizliklerin, güvenli liman varlıklarına olan talebi artırması sonucu, altın fiyatları rekor seviyeye yükselerek 2,989 dolardan kapanmış ve gün içerisinde 2,993,87 dolara kadar çıktı. Şu anda altının ons fiyatı %0,1 düşüşle 2,985 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışın %0,3 üzerinde 70 dolardan işlem görmekte.

New York Borsası’nda, S&P 500 endeksi %1,39, Nasdaq %1,96 ve Dow Jones %1,30 değer kaybı yaşadı. Ancak ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne olumlu başladı.

Avrupa Borsalarında Düşüşler Yaşandı

Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç genel olarak negatif bir seyir hakimken, bugün Almanya’da açıklanacak tüketici enflasyonuna dikkatler çevrildi.

ABD’nin ticaret tarifeleri ve AB’nin misilleme açıklamaları piyasalarda başlıca gündem maddesi olmaya devam ediyor. AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, dün AB’nin ABD tarifelerine karşılık verme önlemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Gill, ABD’den gelecek her türlü önleme karşı hazırlıklı olduklarını söyleyerek, “Bu önlemler için bir yıldan fazladır hazırlandık,” ifadelerini kullandı. ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatında uyguladığı %25 tarifeler hakkında da derin bir üzüntü duyduklarını belirtti ve ABD’yi bu tarifeleri derhal iptal etmeye davet etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ticaret savaşlarının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, “Eğer gerçek bir ticaret savaşına girersek, bunun ciddi sonuçları olacaktır,” dedi.

Analistler, Avrupa ekonomisinin halihazırdaki resesyon endişelerinin gölgesinde ABD’nin tutumunun kar ve pazar payı kaybı risklerini artırdığını belirtti. Dünkü veriler ışığında, Almanya’da DAX 40 %0,48, Fransa’nın CAC 40 %0,64 ve İtalya’nın FTSE MIB 30 %0,80 değer kaybı yaşadı, İngiltere’nin FTSE 100 endeksi ise yatay seyretti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Asya Borsalarında Artış Eğilimi

Asya borsalarında Güney Kore hariç çoğunlukla pozitif bir seyir gözlemlenirken, Çin’in iç tüketimi artırmak adına alacağı önlemlere dair haber akışı dikkat çekiyor.

Çin ekonomisine yönelik tehditler arasında, ABD’nin tarifeleri kadar iç talepteki zayıflık ve yerel yönetimlerin borç riskleri de yer almakta. Ancak, hükümetin bankalara kişisel tüketim kredileri dağıtma teşviki ve iç tüketimi artırmaya dair planlar yapacağı yönünde bilgiler, piyasalarda etkili olmaya devam ediyor.

Bu gelişmeler sonucunda Japonya’daki Nikkei 225 %0,9, Hong Kong’daki Hang Seng %2,5 ve Çin’in Şanghay bileşik endeksi %1,7 değer kazanırken, Güney Kore’deki Kospi %0,1 düştü.

Yurt içinde ise, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü %1,39 değer kazanıp 10.727,58 puandan kapandı.

Dolar/TL ise, %0,1 artışla 36,6075’ten kapanmış, bankalararası piyasanın açılışında %0,2 artışla 36,6830 seviyesinden işlem görmektedir.

Analistler, yurt içindeki veri akışının sakin, uluslararası piyasalarda ise Almanya’da enflasyon, İngiltere’de sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 10.850 ve 11.000 puan direnç, 10.600 ve 10.500 seviyeleri ise destek konumunda göz önünde bulunduruluyor.

Piyasalarda Takip Edilecek Veriler

Bugün piyasalarda izlenecek veriler şöyle:

  • 10.00 Almanya, Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
  • 10.00 İngiltere, Ocak ayı sanayi üretimi
  • 10.00 İngiltere, Ocak ayı dış ticaret dengesi
  • 17.00 ABD, Mart ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

“`

Related Posts

Servetiyle ABD’nin tarihi belgelerini satın aldı

46 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan İş İnsanı Ken Griffin, Amerika tarihinin en önemli belgelerini 18,1 milyon dolara satın aldı. 2 belge de Amerika Birleşik Devletleri için tarihi eser niteliğinde.

Son Dakika… CHP’den ‘100 Karası’ toplantısı: ‘Kazanan direnenler olacak’

Son dakika haberi… CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB’ye yönelik soruşturmaların 100. günü nedeniyle düzenlenen ‘100 Karası’ Toplantısı’nda konuşuyor.

İstanbul’a gidiş 4 gün sınırlanıyor: Valilikten sürücülere uyarı

Bolu Valiliği İstanbul’a istikametinde yapılacak olan çalışmayı duyurdu. 4 gün boyunca sürecek yol çalışmasında İstanbul yolu sınırlandırılacak.

Batı Şeria’da zulmün şiddeti arttı

GAZZE’yi geride kalan 21 ayda yaşanmayacak hale getiren İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Filistinlilere yönelik sistematik baskı politikalarını da Gazze’deki arttırarak sürdürüyor.

Erdoğan imzaladı, Kerim Boran ve Naci Kılıç affedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Anayasa’nın 104. maddesinin 16’ncı fıkrası uyarınca, 81 yaşındaki Kerim Boran’ın kalan cezası sürekli hastalık ve kocama; 54 yaşındaki Naci Kılıç’ın kalan cezası da sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.

4 çocuklu çift, otizmli Fırat’a aile oldu

Ankara’da 4 çocuklu Tuğba (40) ve Ahmet Üresin (51) çifti, 2021 yılında 9 aylıkken Fırat’a koruyucu aile oldu. Şu anda 5 yaşında olan Fırat Üresin, 1,5 yaşındayken otizm tanısı aldı. Tanı konulmasının ardından ailede tüm ilgi Fırat’a yöneldi.