Kurban keserken nasıl dua edilir? İşte Kurban kesim duası…

İllere göre kurban kesim noktaları! İstanbul, İzmir ve Ankara: İşte cezaları…

Bu yıl 16-19 Haziran tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı nedeniyle birçok Müslüman hazırlığını tamamladı. Kurban ibadetlerini yerine getirecek vatandaşlar ‘Kurban Kesim duası nedir ve nasıl okunur’ merak ediyor. 

Dinî terminolojide Allah’a yaklaşılan şeyi ifade eden Kurban kelimesi, ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı niteler.  Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir nişanesidir.

Peki Kurban keserken okunacak dua nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada kurban keserken okunacak dualar hakkında bilgi verildi. İşte Diyanet Kurban Kesim duası…

HAYVAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA

Enes b. Mâlik (r.a.)’ten rivayet edilen hadise göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) kurban ibadetini şöyle yerine getirmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.” (Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUALAR

. Kurban keserken okunacak dua En’am Suresi’nin 79. ve 162. ayetleridir.

En’am 79. Ayet:

إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا ۖ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn(muşrikîne).

Muhakkak ki ben, hanif olarak yüzümü, yeri ve semaları yaratan Allah’ın Zat’ına döndürdüm. Ve ben, müşriklerden değilim.

En’am 162. Ayet:

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Kul inne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn(âlemîne).

“De ki: Muhakkak ki benim namazım, kurbanım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir.”

KURBAN TEKBİRİ

Besmele çekilip dualar okunduktan sonra kurban kesen kişi “Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd” şeklinde tekbir getirir. Ardından “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kurbanını kesmeye başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx