Pendik Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Kötü duruş, boyun düzleşmesine kapı açıyor

Günümüzde masa başı çalışma oranının artmasıyla birlikte boyun düzleşmesi şikâyetleri de arttı.

Boyun Düzleşmesine Karşı Uzman Fizyoterapistten Öneriler

Cumhuriyet, boyun düzleşmesine karşı dikkat edilmesi gereken noktaları uzman fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin ile konuştu. Sezgin, boyun düzleşmesinin sık görülen bir sağlık sorunu olduğuna vurgu yaparak, özellikle masa başı çalışanlarda ve mobil cihaz kullanan genç erişkinlerde sıklıkla görüldüğünü belirtti. 20-45 yaş arasındaki bireylerde daha yaygın olduğunu söyleyen Sezgin, boyun düzleşmesinin başlıca nedenlerinin kötü postür (duruş), uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı, stres kaynaklı kas spazmları ve boyun travmaları olduğunu aktardı.

Sezgin, meslek tercihi ve yaşam tarzının hastalığın oluşumunda etkili olduğunu belirterek, sürekli öne eğik pozisyonda çalışanlar, hareketsiz yaşam sürenler ve ergonomik olmayan koşullarda çalışan bireylerin risk altında olduğunu söyledi. Boyun düzleşmesinin çeşitli şekillerde tedavi edilebileceğini dile getiren Sezgin, manuel terapinin kas spazmlarını ve boyun eklemlerindeki fonksiyon bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olduğunu belirtti.

Sezgin, egzersizlerin boyun kaslarını güçlendirdiğini ve postür eğitiminin doğru duruş alışkanlıklarını kazandırarak nüksleri önlediğini belirtti. Üçünün bir arada uygulanması durumunda etkili sonuçlar alınabileceğini vurgulayan Sezgin, günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında da önemli bilgiler verdi.

Egzersiz Önemli

Sezgin, günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: Eğer kişi monitör kullanıyorsa göz hizasında olmalı, omuzlar gevşek durmalı, sırt desteklenmeli, sandalyede 90 derece oturulmalı, otururken diz kapakları mümkünse kasık hizasını geçmeli ve her 40 dakikada bir ayağa kalkıp 1-2 dakika hareket ederek pozisyon değiştirilmelidir.