Kemerburgaz’da tarihi su yolları, bentler ve tarım alanına yapılaşma tehdidi Meclis gündeminde

İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Kemerburgaz’da Tarım Alanının Yapılaşmaya Açılmasını Meclis Gündemine Taşıdı

T24 Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Mimar Sinan’ın Türkiye’nin en uzun su kemerini inşa ettiği Kemerburgaz bölgesinde, tarım alanının yapılaşmaya açılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Kılınç, 63 bin metrekarelik alanda tarım arazisinin konut ve ticaret alanına dönüştürülmesine ilişkin, “Kimin gözü doymuyor. Büyük bir kısmı tarım arazisi olan arazinin statüsünün değiştirilerek yapılaşmaya açılması hangi kamusal yarara hizmet edecektir?” dedi.

TBMM Başkanlığı’na, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi sunan Kılınç, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Kemerburgaz bölgesindeki 63 bin metrekarelik alanın bakanlık tarafından konut ve ticaret alanına dönüştürüldüğüne dikkat çekti.

İSKİ ve İBB’den Olumsuz Görüş

Mimar Sinan’ın inşa ettiği tarihi Uzun Kemer’in hemen yanında bulunan tarım alanının yapılaşmaya açılarak doğal alanların zarar göreceğini vurgulayan Kılınç, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanlığı’nın söz konusu alanda yapılacak projeye karşı çıktığını belirtti.

Yüksel Mansur Kılınç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a hitaben şu soruları yöneltti:

  • Eyüpsultan Kemerburgaz bölgesindeki 63 bin metrekarelik alanın imara açılma gerekçesi nedir?
  • 63 bin metrekarelik tarım arazisinin konut ve ticaret alanına dönüştürülmesinden hangi kamusal yarar beklenmektedir?
  • İBB Ulaşım Daire Başkanlığı’nın trafik yükünü olumsuz etkileyeceği belirtilmesine rağmen neden söz konusu alan imara açılmıştır?
  • Planlanan projeyi bakanlığınıza kim veya hangi kuruluş önermiştir? Proje bakanlık birimlerinize mi aittir?
  • İSKİ’ye ait parsellerin imar planında farklı alanlara ayrılmasının sebebi nedir? Bu değişiklikle ilgili gelecekte düzenleme yapılacak mıdır?
  • Tarihi Uzun Kemer gibi kültürel miraslara yakın bir alanda bulunan arazinin imara açılmasına karar verilirken Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun görüşü alınmış mıdır?
  • Kırkçeşme Su Yolları sistemi ve çevresindeki ekosisteme etkileri hakkında yetkili kurumlardan bilimsel raporlar alınmış mıdır?

Related Posts

Servetiyle ABD’nin tarihi belgelerini satın aldı

46 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan İş İnsanı Ken Griffin, Amerika tarihinin en önemli belgelerini 18,1 milyon dolara satın aldı. 2 belge de Amerika Birleşik Devletleri için tarihi eser niteliğinde.

Son Dakika… CHP’den ‘100 Karası’ toplantısı: ‘Kazanan direnenler olacak’

Son dakika haberi… CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB’ye yönelik soruşturmaların 100. günü nedeniyle düzenlenen ‘100 Karası’ Toplantısı’nda konuşuyor.

İstanbul’a gidiş 4 gün sınırlanıyor: Valilikten sürücülere uyarı

Bolu Valiliği İstanbul’a istikametinde yapılacak olan çalışmayı duyurdu. 4 gün boyunca sürecek yol çalışmasında İstanbul yolu sınırlandırılacak.

Batı Şeria’da zulmün şiddeti arttı

GAZZE’yi geride kalan 21 ayda yaşanmayacak hale getiren İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Filistinlilere yönelik sistematik baskı politikalarını da Gazze’deki arttırarak sürdürüyor.

Erdoğan imzaladı, Kerim Boran ve Naci Kılıç affedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Anayasa’nın 104. maddesinin 16’ncı fıkrası uyarınca, 81 yaşındaki Kerim Boran’ın kalan cezası sürekli hastalık ve kocama; 54 yaşındaki Naci Kılıç’ın kalan cezası da sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.

4 çocuklu çift, otizmli Fırat’a aile oldu

Ankara’da 4 çocuklu Tuğba (40) ve Ahmet Üresin (51) çifti, 2021 yılında 9 aylıkken Fırat’a koruyucu aile oldu. Şu anda 5 yaşında olan Fırat Üresin, 1,5 yaşındayken otizm tanısı aldı. Tanı konulmasının ardından ailede tüm ilgi Fırat’a yöneldi.