Kapalı Havalar Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor

Kapalı Havalarda Psikolojiyi Olumsuz Etkileyen Faktörler

SIVAS – Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalardaki depresyon ve kaygı bozukluklarına dikkat çekerek, bu durumun sinir ve öfke artışına neden olabileceğini belirtiyor.

Ülkemiz genelinde yaşanan kapalı ve yağışlı hava durumu, insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Güneşli günlerde insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bu durum uzun vadede depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda yaşanan isteksizlik ve motivasyon kaybının psikolojik sorunlara sebep olabileceğinin altını çiziyor ve bu olumsuz durumu önlemek için gün ışığında yapılacak yürüyüşlerin faydalı olabileceğini vurguluyor.

“Huzursuz ve Kederli Hissediyorlar”

Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda insanların genelde motivasyon kaybı yaşadıklarını ve kendilerini huzursuz, hüzünlü ve kederli hissettiklerini belirterek, “Güneşli havalarda insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. İnsanlar günlük aktivitelerini sıkıntıyla gerçekleştiriyor, dış dünyadan uzaklaşmak istiyorlar. Bu durum zamanla depresyon ve kaygı bozukluklarına sebep olabiliyor. İnsanlar, çeşitli psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden önerimiz, en azından günde 5-10 dakika güneş ışığında vakit geçirmek ve yürüyüş yapmak. Yürüyüş yapmak, mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırır. Eğer kişi iş hayatında yoğunsa, kısa molalar vermesi ve fazla kafein tüketiminden kaçınması önemlidir” diye konuştu.

“Öfke ve Sinir Problemleri Yaşanabilir”

Özkaya, insanların psikolojik olarak daha iyi hissetmek için adımlar atmaları gerektiğini vurgulayarak, “Arkadaşlarla vakit geçirmek, aileyle zaman geçirmek, yeni etkinliklere katılmak veya sevilen hobilerle ilgilenmek, psikolojik olarak daha iyi hissetmek için önemlidir. Hava koşulları psikolojimizi etkileyebilir ancak kişinin kendi psikolojik durumu da büyük önem taşır. Kendimizi iyi hissetmek istiyorsak, bu durumların üstesinden gelmeliyiz. Kapalı havalarda kişiler kendilerini motivasyon kaybı ve isteksizlik hissedebilir. Öfke ve sinir problemleri yaşanabilir. Ancak bu durumun sadece hava koşullarından kaynaklandığını söylemek doğru değildir. Havadaki durumlar duygusal durumları etkileyebilir ama özellikle öfke sorununa yatkınlığı olan kişiler her durumda öfkeli hissedebilirler” dedi.

Vatandaşlar, kapalı havalarda psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini ve daha depresif hissettiklerini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YUNUS ÇİFTCİ – Sağlık

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.