James Webb Uzay Teleskobu’nu bekleyen tehlike

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Kritik Durumda

Astronomlar, James Webb Uzay Teleskobu’nun beklenenden çok daha üstün performans sergilediğini belirtiyorlar. Ancak, teleskobun operasyonları için ayrılan bütçede olası kesintiler, görevin çıktılarının hızını ve kalitesini tehlikeye atabilir.

SpaceNews‘ün aktardığına göre, bu bütçe açığı, görevin etkinliğini 2025 sonbaharına kadar erken bir tarihte azaltabilir.

NASA, James Webb Teleskobu’nun gelecek bütçesi için yaptığı son talepte, görevin operasyonel bütçesini yüzde 20 oranında azaltmayı öneriyor.

Bu durum, Webb Teleskobu Misyon Ofisi başkanı Tom Brown’a göre, teleskobun işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir.

4 YILDIR FAALİYETTE

Webb Uzay Teleskobu, bilimsel çalışmalarına Temmuz 2021’de başladı. Webb, evreni kızılötesi ve yakın kızılötesi dalga boylarında görüntüleyerek, 35 yıllık Hubble Uzay Teleskobu’ndan ayrılıyor.

JAMES WEBB NASIL İŞLİYOR?

Hubble, ultraviyole ile yakın kızılötesi arasında görüntü alırken, Webb, tespit edebileceğimiz en eski ışığı görüntüleyebiliyor.

Bu özellik, teleskobun erken evrene ait bireysel yıldızları ve galaksileri görmesini sağlıyor. Webb, aynı anda yalnızca bir hedefi gözlemleyebiliyor ve teleskopta kullanılabilir gözlem süresi sınırlı.

Brown’ın bu ay başlarında yaptığı bir sunuma göre, Webb’in operasyonel maliyetleri 2011 yılında idealist bir şekilde düşük seviyede belirlenmişti. Beklenenden daha yüksek enflasyon oranları ve NASA’nın bütçesinde esneklik eksikliği, Webb’i genel finansman sabit kalsa bile bir bütçe açığıyla karşı karşıya bıraktı.

“OPERASYONUN TÜM YÖNLERİ ETKİLENECEK”

Brown, “Eğer bütçe kesintileri gerçekleşirse, operasyonların her yönü etkilenecektir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Huawei’den 5 Dakikada Şarj Olan Kulaklık! Berlin’de Yeni Teknolojiler Tanıtıldı

Teknoloji devi Huawei, Berlin’de dört yeni giyilebilir ürününü tanıttı.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Süper Lig’de 34. haftanın VAR kayıtları açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’de 34. haftada oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı.

Pinterest’te yeni dönem başlıyor

Pinterest, kullanıcıların resimler üzerinden arama yapmalarını sağlayan görsel arama özelliğini yeni AI destekli özelliklerle güçlendiriyor. Yeni araçlar, aramaları daha hassas hale getirirken görsel aramanın Pinterest’in her köşesinde daha …

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …