“Genel Tarım Sayımı” 2026’da açıklanacak!

Türkiye’nin Tarım Verileri Yeni Döneme Hazırlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ortaklığında yürütülen genel tarım sayımı, 2026 yılının ikinci yarısında yayımlanacak. Bu süreçte 5 binden fazla personel görev alacak.

Genel tarım sayımını içeren genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı ve dün Resmî Gazete’de yayımlandı.

TÜİK yetkilileri, genel tarım sayımı sürecinin detaylarını paylaştı. Bu sürecin iki aşamada gerçekleşeceği belirtildi.

İlk aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri ve bu arazileri işleten tarımsal işletmeler, Bakanlık tarafından tespit edilerek kayıt altına alınacak. Bu sayede eksik kapsamlar tamamlanacak ve ikinci aşamanın TÜİK tarafından gerçekleştirilecek kapsamı belirlenecek.

İkinci aşamada ise TÜİK, tüm tarımsal işletmelere anket uygulayacak. İşletme yapısı, arazi kullanımı, hayvan varlığı, tarımsal alet ve makinalar gibi veriler tam sayım yoluyla, diğer veriler ise örneklem araştırmalarıyla derlenecek ve yayımlanacak.

Anketler genellikle yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilecek, ancak e-devlet üzerinden de doldurulabilecek. Bazı çiftçiler ise telefon anketi ile bilgilerini paylaşacaklar.

İl ve İlçe Sayım Komiteleri’nin kurulmasıyla sayım sürecinin koordinasyonu sağlanacak. Toplam 973 sayım bürosu ile 51 ilde veriler toplanacak ve 3 bin 800’e yakın personel görev yapacak.

Verilerin tamamlanmasıyla mevcut istatistikler güncellenecek ve yeni veriler üretilecek. Bu sayede tarım sektörüne ilişkin daha doğru ve kapsamlı bilgilere ulaşılacak.

Related Posts

Malatya’da zirai don felaketi raporu: “Çiftçi yalnız, kayısı sahipsiz bırakıldı”

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu tarafından zirai donun ilin ekonomisi ile tarım ve çiftçiye etkileri konusunda rapor hazırlandı. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, düzenlediği basın toplantısında raporu paylaşarak, değerlendirmelerde bulundu. Zirai …

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon sürüyor

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, nisan ayında da devam etti.

“Anneler Günü için 80-100 milyar TL ciro bekleniyor”

Hayat boyunca evlatları için fedakârlık yapan annelerimizin yüzünü güldürmek için Anneler Günü’nün bir fırsat olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Anneniz, aldığınız hediyeye değil; sizin yüzünüzdeki tebessüme, ona duyduğunuz saygıya, verdiğiniz değere bakar” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir