Dünya futbolunun en büyüklerinden olan, geçmişte efsane futbolcular çıkaran Almanya’nın Dünya Kupası’ndan elenmesi, ülkede büyük hayal kırıklığına yol açtı.
2022 FIFA Dünya Kupası E Grubu’ndaki Almanya, dünkü müsabakada Kosta Rika’yı 4-2 yenmesine karşın, averajla tıpkı puana sahip İspanya’nın gerisinde kalarak turnuvaya veda etti.
Favori kadrolar ortasında yer alan Almanya, Katar’ın konut sahipliği yaptığı turnuva öncesinde 5’inci şampiyonluğuna ulaşmayı hedeflediğini duyurmuştu.
Ancak sonuç hüsran oldu: Alman ulusal ekibi, tıpkı 2018’de Rusya’da olduğu üzere Katar’da da, şimdi küme evresinde elendi.
Alman medyası, ulusal kadronun ikinci defa küme kademesinde turnuvadan elenmesini, “Büyük bir futbol ulusunun sonu”, “Dramatik veda”, “Millilerin çöküşü” ve “Büyük utanç” başlıklarıyla duyurdu, Kosta Rika’nın 4-2 mağlup edilmesini ise “en anlamsız galibiyet” kelamlarıyla yorumlandı.
Fiyaskonun sorumlusu kim?
Alman ulusal kadrosu, 2018’de Rusya’da sarsılan itibarını Katar’da onarmayı hedefliyordu. Lakin Almanya’nın Katar’da bir kere daha birinci tıpta elenmesi dikkatlerin “hezimetin sorumlularına” çevrilmesine yol açtı.
Eleştiri oklarının gayesinde yüklü olarak teknik yönetici Hansi Flick yer alıyor.
2006 yılından itibaren Almanya Futbol Federasyonu (DFB) bünyesinde ve karar alma süreçlerinde yer alan Flick’in, teknik yöneticiliği üstlendiği müddette de Alman ulusal grubunun eksikliklerini tespit edip gideremediği yorumları yapılıyor.
Ancak Flick, “Ekibim ve ben güzel bir iş çıkardık” diyerek sorunun kendisinde olmadığını söylüyor.
Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ise Alman ulusal ekibinin arka arda ikinci kere turnuvadan küme evresinde elenmesine yol açan nedenlerin önümüzdeki hafta başlatılacak yuvarlak masa toplantılarıyla mercek altına alınacağını duyurdu.
“Derin bir hayal kırıklığı yaşamaktayız” açıklamasını yapan DFB Lideri Bernd Neuendorf, “Elenmiş olmak son derece acı verici. Lakin önümüze bakmak zorundayız. Bununla nasıl başa çıkacağımıza dair bir süreç yürüteceğiz” dedi.
Hemen bir değişim kararı almayacaklarını vurgulayan Neuendorf, haftaya birinci kriz toplantısını Alman ulusal ekip teknik yöneticisi Hansi Flick, ekip menajeri Oliver Bierhoff ve Almanya Futbol Ligi’nden (DFL) Hans-Joachim Watzke ile yapacaklarını söyledi.
DFB Lideri Neuendorf, sorumlulardan toplantıya hem Katar’da yaşananları, hem de 2018’den bu yana ulusal ekipteki gelişmeleri kapsayacak bir tahlille gelmelerini talep ettiklerini vurgularken, “görüşmeleri karşılıklı hürmet ve itimat yerinde yürüteceğimizden yola çıkıyorum” dedi.
Gerileme trendini onarma arayışı
Almanya 2024 yılındaki Avrupa Şampiyonası’na konut sahipliği yapacak. Bu nedenle futbol dünyası, son yıllardaki gerileme trendini süratlice kırarak, Alman ulusal kadrosunu yine dünyanın en güçlü ekipleri ortasına sokulmasını istiyor.
Toplamda dört kere Dünya Kupası’nı kazanan ve üç defa de Avrupa Şampiyonu olan Almanya, son 8 yılda yaşanan başarısızlıkların nedenlerini sorguluyor.
Alman basınında yer alan yorumlarda “Almanya turnuva ekibi niteliğini yitirdi” tespitine yer veriliyor, Alman futbolunun 2016 itibariyle Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarındaki makus performansına dikkat çekiliyor.
10 müsabakanın yalnızca üçünü kazanabilen Alman ulusal ekibinin, iki kere berabere kaldığı, beş defa de kaybettiği hatırlatılıyor.
Geçmişteki büyük turnuvalarda yalnızca üç kere erken veda etmek zorunda kalan Almanya, 2018’den bu yana üç büyük turnuvadan ikisinde birinci basamaklarda elendi.
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda da son 16’ya kalan gruplar ortasındayken, İngiltere’ye 2-0 mağlup olmuş ve şampiyonaya erken veda etmişti.
Eski yıldızlar ‘acilen değişim’ daveti yapıyor
“Bir kasırganın yaklaştığını görüyorum” diyen eski ulusal antrenör Jürgen Klinsmann’a nazaran önümüzdeki günler Alman futbol dünyası için “çok ancak çok sert ve zor” geçecek.
Eski ulusal futbolcu Dietmar Hamann ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Flick’in vazifesine derhal son verilmesi gerektiğini söylerken, Almanya’nın konut sahipliği yapacağı EURO 2024’e yalnızca 18 ay kaldığını, süratli bir değişime gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Teknik yöneticilerin sorumluluğu üstlenerek istifa ettikleri Belçika ve Meksika’nın örnek alınması gerektiğine işaret eden Hamann, “Bahane, mazeret, mazeret. Artık kestirip atmanın vakti geldi” tabirlerini kullandı.
Ballack ayrıyeten Alman ulusal grubunun saygınlığını tekrar kazanması gerektiğini söyledi.
Khedire ise Flick’in taktiklerini yanlış hesaplamakla eleştirdi, Almanya’nın elenmesi için de, “Kendimi tabir edebilecek sözleri bulamıyorum, hayal kırıklığına uğradım ve öfkeliyim. Şok oldum” dedi.
Ancak Alman ulusal ekibinin teknik yöneticisi Flick’i savunanlar da var.
Eski ulusal kadro oyuncusu Torsten Frings, Almanya’nın turnuvaya makus başladığını, başka grupların daha güzel olduğunu söylemekle birlikte, “Ama ben Flick’in bu iş için hakikat adam olduğuna inanıyorum” dedi.
Scholz’un da üzgün olduğu açıklandı
Bu ortada Katar hezimeti, Alman hükümetinin olağan basın toplantısına da damgasını vurdu.
Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, “Almanya’daki tüm futbolseverler üzere Şansölye de Alman ulusal kadrosunun ilerleme kaydedememiş olmasından ıstırap duyuyor” dedi.
Hükümet Sözcüsü, Scholz’ün Alman ulusal kadrosu yöneticisi Hansi Flick ile dün akşam mesajlaştığını, oyunculara da “sıcak selamlarını” gönderdiğini açıkladı.
Futbolseverlerin ruh hali
Alman ulusal grubunun Dünya Kupası’ndan elenmesinin akabinde spor bilgi hizmetleri SID tarafından yaptırılan bir anket, değişik sonuçlar ortaya koydu.
Ankete katılanların yüzde 41,5’i bu sonuca “çok kızgın” olduklarını söyledi. Yüzde 26’sı Dünya Kupası’ndaki öteki müsabakaları takip etmeyeceklerini, yüzde 39,6’sı ise şimdi bu bahiste karar vermediklerini aktardı.
Ankette Almanya’nın elendiği Dünya Kupası’nın en büyük favorilerin kim olduğu da soruldu. Bu soruya iştirakçilerin yüzde 33,9’u Brezilya, yüzde 24,6’sı ise Fransa cevabını verdi.