Erken ölüm riskini yükselten asıl neden ortaya çıktı

Çevresel Faktörler ve Erken Ölüm Riski Arasındaki İlişki Araştırıldı

Oxford Üniversitesi ve diğer bilim kuruluşlarından uzmanlar, İngiltere BioBank veritabanındaki 500 binden fazla kişinin sağlık verilerini inceleyerek önemli bir araştırma yaptı. Araştırma, yaşam koşulları, sigara kullanımı ve çalışma durumu gibi çevresel etkenlerin sağlık üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde analiz etti.

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Austin Argentieri liderliğindeki araştırmaya göre, çevresel faktörlerin hastalık riski üzerinde büyük bir rol oynadığı ortaya çıktı. Dr. Argentieri, çevresel koşulların anlaşılması ve düzeltilmesinin toplum sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini vurguladı.

Araştırmacılar, 164 farklı çevresel faktör arasından 85’inin erken ölüm riski ile ilişkili olduğunu belirledi. Yapılan kan testleri, bu faktörlerin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını gösterdi. Bunlar arasında annenin sigara içmesi, çocuklukta kısa boylu olmak, iş durumu ve gelir seviyesi gibi faktörler bulunuyor.

Yapılan araştırmada genetik yatkınlığın 22 büyük hastalık için yalnızca %2 etkili olduğu tespit edildi. Ancak çevresel faktörlerin erken ölüm riskinde %17’lik önemli bir rol oynadığı görüldü. Akciğer, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun çevresel faktörlerle ilişkili olduğu belirtildi. Ancak meme kanseri, prostat kanseri ve demans gibi hastalıkların genetik faktörlerle daha fazla bağlantılı olduğu gözlemlendi.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Stephen Burgess, yapılan çalışmanın önceki bulguları desteklediğini belirterek, genetik faktörlerin değil çevresel etmenlerin yaşamımızı şekillendirdiğini dile getirdi. Dr. Burgess, “Genler riski artırabilir ancak nasıl yaşadığımız, sağlığımızı belirleyen temel faktördür” dedi.

Araştırma sınırlamalarının da olduğu belirtilerek, bulguların farklı ülkelerde farklılık gösterebileceği ve tüm çevresel faktörlerin dikkate alınmadığı vurgulandı. Ayrıca, çevresel etkilerin sadece belirli bir zaman diliminde ölçüldüğü ve uzun vadeli etkilerin tam olarak değerlendirilemediği ifade edildi.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”