Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Yemen’deki Husilerin BM kurumları için çalışan 11 Yemenliyi alıkoyduğunu doğruladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stéphane Dujarric, “Bu gelişmeler karşısında çok endişeliyiz; bu alıkoyma ile ilgili duruma ilişkin olarak ve daha da önemlisi bu BM personeline derhal erişim sağlayabilmek için fiili Husi yetkililerinden etkin olarak bir açıklama bekliyoruz” dedi.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Stéphane Dujarric, tüm BM çalışanlarının mümkün olan en hızlı bir şekilde, herhangi bir koşul olmadan güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını sağlayabilmek için mevcut tüm kanalları takip ettiklerini bildirdi. Paylaşılan bilgilere göre, alıkonulan 11 BM çalışanının dokuzu erkek, ikisi kadın. Altı personel BM’nin insan hakları ajansı için çalışırken, diğer personelin özel temsilci ofisi, kalkınma kurumu, UNICEF, Dünya Gıda Programı ve UNESCO için çalıştığı ifade edildi.
ULUSLARARASI YARDIM KURULUŞU ÇALIŞANLARIDA ALIKONULDU
Husilerin diğer yardım grupları için çalışan kişileri de alıkoyduğu açıklandı. Mayyun İnsan Hakları Örgütü, Amran, Hudeyde, Sa’dah ve Sana’da çalışan yardım personelinin alıkonulduğunu ifade ederken, Save The Children bir çalışanının yeri ve akıbeti hakkında endişeli olduklarını belirtti. Care International isimli uluslararası yardım kuruluşu da bir çalışanının alıkonulduğunu, daha fazla bilgi almaya çalıştıklarını bildirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), alıkonulan kişilerin ailelerinden alıntı yaptığı açıklamasında, “Husi yetkililer alıkoydukları kişilerin yerini açıklamadı ve işverenleri ya da aileleri ile iletişime geçmelerine izin vermedi” bilgisini paylaştı. HRW’de araştırmacı olarak görev yapan Niku Jafarnia, alıkonulan kişilerin serbest bırakılması çağrısında bulunarak Husilerin ‘insanları keyfi olarak alıkoymaktan ve zorla kaybetmekten vazgeçmesi gerektiğini’ söyledi. Bir grup hak savunucusu ve avukat da açık bir mektup yazarak Husilere alıkoydukları kişileri derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.
HUSİLER: KIZILDENİZ’DE İKİ GEMİ HEDEF ALINDI
Öte yandan, Yemen’deki Husiler, dün ABD ve İngiltere’nin başkent Sana’ya hava saldırısı düzenlediğinin açıklandığı saatlerde, İsrail limanlarına erişimin yasaklanması kararını ihlal ettiği gerekçesiyle Kızıldeniz’de iki gemiyi füze ve İHA’larla hedef aldıklarını duyurdu.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, El-Mesira televizyon kanalından konuya ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Seri, Husilere ait ‘deniz kuvvetleri’, ‘insansız hava kuvvetleri’ ve ‘füze gücünün’ iki askeri operasyon gerçekleştirdiğini belirtti. Kızıldeniz’de düzenledikleri 2 askeri operasyonda AAL GENOA ve Elbella isimli iki geminin tam isabetle hedef alındığını ifade eden Seri, her iki operasyonun da balistik füze ve insansız hava aracıyla gerçekleştirildiğini aktardı. Seri açıklamasında, söz konusu gemilerin bandırasına ve durumlarına ilişkin bilgi vermedi.
Ne olmuştu?
Yemen’de İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten beri Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına da insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırıyor. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023 tarihinde bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ adında çok uluslu ‘deniz görev gücü’ oluşturulduğunu açıkladı.
ABD ve İngiltere’nin, Yemen’de kontrollerinde bulunan bölgelere saldırısı üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacağını duyurdu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)