Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

İSTANBUL (İGFA) – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıp literatüründe bir paket yılın, günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin bir yıl boyunca ifade edildiğini hatırlattı. Sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Çalışkan, yıllık taramaların kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, yaşam beklentisini sınırlayan sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına ulaştığında durdurulabileceğini ifade etti. Kan testinin kanser taraması veya tanısı için yeterli olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tümör belirteçlerinin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini belirten uzman, akciğer kanseri taraması için yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisinin tercih edildiğini belirtti. Biyopsi yöntemleri hakkında da konuşan Doç. Dr. Çalışkan, hızlı ilerleyen bu kanser türünde hastalar için en az riskli, yüksek tanı oranına sahip ve hızlı olan biyopsi yöntemlerinin seçilmesinin önemini vurguladı.

Hangi biyopsi yönteminin seçileceğinin göğüs hastalıkları uzmanının yetkisinde olduğunu belirten uzman, akciğer kanserinin hızlı seyirli ve kötü ilerleyen bir tür olduğundan tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.