ABD-Çin arasındaki gerilimler Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: İş Dünyası Serbest Ticaretten Yana

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük vergileri ve kotalarla duvarlar örülen bir dünya istemediklerini ve iş dünyasının her zaman serbest ticaretten yana olduğunu açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve bakanların katılımıyla Nairobi’de düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Afrika Zirvesi’ne katıldığını yazılı açıklamasında duyurdu.

Zirvede artan korumacılık eğilimlerinin iş dünyasına etkilerinin ve iş dünyasının yol haritasının ele alındığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, son dönemde ABD’nin gümrük tarifelerini artırma kararının ve Çin’in buna aynı şekilde karşılık vermesinin yeni bir “ticaret savaşı”nı başlattığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, birçok ülkenin yeni tarifelere hazırlandığına dikkat çekerek, “Bu gelişmeler, küresel ticarette belirsizlikleri artırıyor, yatırımları ve büyümeyi yavaşlatıyor. Dünya ekonomisini zorlu bir dönem bekliyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gümrük vergileri ve kotalarla duvarlar örülen bir dünya istemediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Tarih bize bunun ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdi. ‘Büyük Buhran’ döneminde ülkeler pazarlarını kapattığında küresel kriz daha da derinleşmişti. Aynı hataları yeniden yapmamalıyız. İş dünyası olarak bizler her zaman adil, özgür ve kurallara dayalı bir ticaret düzeninden yana olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü ticaretin olduğu yerde zenginlik, istihdam ve refah vardır. Küresel refahın, adil ve öngörülebilir kurallara bağlı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle serbest ticaretin savunucusu olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Siyasetin Zayıflatmaya Çalıştığı Bağları Güçlendireceğiz”

Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayi odalarının 100 yılı aşkın süredir serbest ticaretin en büyük destekçileri olduğunu vurgulayarak, Dünya Odalar Federasyonunun 170’ten fazla ülkede 45 milyon işletmeyi temsil ettiğini belirtti.

Bunun oldukça güçlü bir ses olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bu sesi hep birlikte yükselterek, hükümetlerin çatışma yerine işbirliğini tercih etmesini hedefliyoruz. Hükümetler duvarlar örse de biz iş dünyası olarak köprüler kuracağız. Siyasetin zayıflatmaya çalıştığı bağları güçlendirmeye devam edeceğiz. Dünya Odalar Federasyonu olarak ‘Barışın Tüccarları’ misyonuna sahip çıkıyoruz.”

Related Posts

Emekli nüfusu artarken pastadaki payı düşüyor!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye’de emeklilerin nüfus içindeki payı artarken pastadaki payının düştüğünü, emekli aylıklarının “dibe doğru” eşitlendiğini bildirdi. DİSK-AR, 2003’te asgari ücretin yüzde 36 …

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Terör örgütü PKK, dün yapılan sembolik törenle silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etti: Piyasalar renk vermedi

Dolar/TL 40.20’ye yürürken BİST haftayı sınırlı artışla kapattı. Uzmanlar ise ekonomiyi olumlu etkileyecek bu tür gelişmelerin iç siyasetteki gerilimle gölgelendiğini vurguladı.

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?

Temmuz ayı memur ve emekli zam oranlarının netleşmesinin ardından milyonlarca emekli en düşük emekli maaşının değiştirilip değiştirilmeyeceği merak ediliyor. Peki, En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?