AA yine çelişti: Boykot günü harcamalar azaldı mı arttı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan protestoları, üniversite öğrencilerinin çağrısıyla tüketim boykotuna dönüşmüştü. Çağrıya CHP Lideri Özgür Özel’in de destek vermesi ile 2 Nisan günü ülke genelinde boykot düzenledi. Boykot günü ülke genelindeki harcama tutarı ise merak konusuydu.

Anadolu Ajansı (AA), Bankalararası Kart Merkezi (BKM), verilerinden derlediği verilere dayandırdığı haberinde boykotun gerçekleştiği 2 Nisan gününde harcamaların arttığını servis etti.

Ancak o gün kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarının bu yılın ocak ve şubat ayında yapılan harcamaların günlük ortalamasından düşük olduğu görüldü. T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş‘ın incelediği verilere göre, enflasyonun yüzde 68,50 olduğu geçen yılın mart ayında yapılan kredi kartı ile alışveriş harcamalarının günlük ortalamasının ‘boykot’ gününde yapılan harcamadan daha fazla olduğu anlaşıldı. AA’nın haberine göre, ‘boykot’ uygulanan 2 Nisan günü alışveriş miktarı 28 milyar TL olurken; BKM’nin verilerine göre, geçen yılın aynı ayında kredi kartıyla yapılan alışveriş harcamaları günlük 31 milyar 61 milyon lira olarak gerçekleşti.

AA’nın servis ettiği haberde “Çarşamba gününün bir önceki çarşamba ile kıyaslandığı verilerde, 2 Nisan Çarşamba günü saat 00.00 ile 17.00 arasında işlem tutarı 28 milyar TL olurken, 26 Mart’ta 28,9 milyar TL, 19 Mart’ta 25,3 milyar TL, 12 Mart’ta 24,5 milyar TL, 6 Mart’ta 27,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece 2 Nisan Çarşamba günü, bayramdan önceki çarşamba günü haricinde mart ayındaki diğer çarşamba günlerinden daha yüksek ciro elde edildi.” yazdı.

AA’ya göre, günlük alışveriş işlem tutarı 2 Nisan’da 28 milyar TL, 1 Nisan’da ise 14 milyar TL olarak gerçekleşti.

ENFLASYONA RAĞMEN…

BKM verilerine göre, enflasyonun yüzde 68.50 olduğu Mart 2024’te kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarı 962 milyar 917 milyon oldu. Yapılan alışveriş harcamalarının günlük ortalaması 31 milyar 61 milyon lira olarak gerçekleşti. Artan fiyatlara ve yüksek enflasyona karşın geçen yılın mart ayında yapılan günlük harcama ortalamasının, boykotun yapıldığı günde yapılan harcamadan fazla olduğu görüldü.

Related Posts

Malatya’da zirai don felaketi raporu: “Çiftçi yalnız, kayısı sahipsiz bırakıldı”

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu tarafından zirai donun ilin ekonomisi ile tarım ve çiftçiye etkileri konusunda rapor hazırlandı. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, düzenlediği basın toplantısında raporu paylaşarak, değerlendirmelerde bulundu. Zirai …

CHP’li Karatepe: Sanayi çarkları durdu, Türkiye üretmeden büyüyemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, sanayi üretiminin durağanlaştığını belirterek, “Türkiye ekonomisi üretmeden büyüyemez. Mevcut yönetim, yapısal sorunları iletişim stratejileriyle örtmeye çalışıyor. Oysa veriler çok net: Sanayi üretimi çöküyor, üretim olmadan hiçbir söylem sürdürülemez” dedi.

“Genel Tarım Sayımı” 2026’da açıklanacak!

“Genel Tarım Sayımı” 2026’da açıklanacak!

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon sürüyor

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, nisan ayında da devam etti.

“Anneler Günü için 80-100 milyar TL ciro bekleniyor”

Hayat boyunca evlatları için fedakârlık yapan annelerimizin yüzünü güldürmek için Anneler Günü’nün bir fırsat olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Anneniz, aldığınız hediyeye değil; sizin yüzünüzdeki tebessüme, ona duyduğunuz saygıya, verdiğiniz değere bakar” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.