AA yine çelişti: Boykot günü harcamalar azaldı mı arttı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan protestoları, üniversite öğrencilerinin çağrısıyla tüketim boykotuna dönüşmüştü. Çağrıya CHP Lideri Özgür Özel’in de destek vermesi ile 2 Nisan günü ülke genelinde boykot düzenledi. Boykot günü ülke genelindeki harcama tutarı ise merak konusuydu.

Anadolu Ajansı (AA), Bankalararası Kart Merkezi (BKM), verilerinden derlediği verilere dayandırdığı haberinde boykotun gerçekleştiği 2 Nisan gününde harcamaların arttığını servis etti.

Ancak o gün kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarının bu yılın ocak ve şubat ayında yapılan harcamaların günlük ortalamasından düşük olduğu görüldü. T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş‘ın incelediği verilere göre, enflasyonun yüzde 68,50 olduğu geçen yılın mart ayında yapılan kredi kartı ile alışveriş harcamalarının günlük ortalamasının ‘boykot’ gününde yapılan harcamadan daha fazla olduğu anlaşıldı. AA’nın haberine göre, ‘boykot’ uygulanan 2 Nisan günü alışveriş miktarı 28 milyar TL olurken; BKM’nin verilerine göre, geçen yılın aynı ayında kredi kartıyla yapılan alışveriş harcamaları günlük 31 milyar 61 milyon lira olarak gerçekleşti.

AA’nın servis ettiği haberde “Çarşamba gününün bir önceki çarşamba ile kıyaslandığı verilerde, 2 Nisan Çarşamba günü saat 00.00 ile 17.00 arasında işlem tutarı 28 milyar TL olurken, 26 Mart’ta 28,9 milyar TL, 19 Mart’ta 25,3 milyar TL, 12 Mart’ta 24,5 milyar TL, 6 Mart’ta 27,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece 2 Nisan Çarşamba günü, bayramdan önceki çarşamba günü haricinde mart ayındaki diğer çarşamba günlerinden daha yüksek ciro elde edildi.” yazdı.

AA’ya göre, günlük alışveriş işlem tutarı 2 Nisan’da 28 milyar TL, 1 Nisan’da ise 14 milyar TL olarak gerçekleşti.

ENFLASYONA RAĞMEN…

BKM verilerine göre, enflasyonun yüzde 68.50 olduğu Mart 2024’te kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarı 962 milyar 917 milyon oldu. Yapılan alışveriş harcamalarının günlük ortalaması 31 milyar 61 milyon lira olarak gerçekleşti. Artan fiyatlara ve yüksek enflasyona karşın geçen yılın mart ayında yapılan günlük harcama ortalamasının, boykotun yapıldığı günde yapılan harcamadan fazla olduğu görüldü.

Related Posts

Emekli nüfusu artarken pastadaki payı düşüyor!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye’de emeklilerin nüfus içindeki payı artarken pastadaki payının düştüğünü, emekli aylıklarının “dibe doğru” eşitlendiğini bildirdi. DİSK-AR, 2003’te asgari ücretin yüzde 36 …

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Terör örgütü PKK, dün yapılan sembolik törenle silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etti: Piyasalar renk vermedi

Dolar/TL 40.20’ye yürürken BİST haftayı sınırlı artışla kapattı. Uzmanlar ise ekonomiyi olumlu etkileyecek bu tür gelişmelerin iç siyasetteki gerilimle gölgelendiğini vurguladı.

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?

Temmuz ayı memur ve emekli zam oranlarının netleşmesinin ardından milyonlarca emekli en düşük emekli maaşının değiştirilip değiştirilmeyeceği merak ediliyor. Peki, En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?