Terör örgütü PKK, dün yapılan sembolik törenle silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etti: Piyasalar renk vermedi

Mali piyasalar oldukça dalgalı bir haftayı geride bıraktı ve Türkiye özelinde olağanüstü bir süreç yaşandı.

Özellikle 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan politik kriz hızla artarken, terör örgütü PKK’nin Irak’ın kuzeyindeki sembolik tören ile silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklaması, Türkiye için yeni bir ekonomik dönemin kapısını aralıyor. Ancak, uzmanlara göre bu yeni dönemde atılması gereken güçlü adımlar bulunmakta. Sonuç olarak, mali piyasalar da güncel gelişmeler doğrultusunda istikrarlı bir seyir izlemedi. Dolar/TL dün 40 seviyesinin üzerinde dalgalanarak zaman zaman 40.20’yi aşarken, Borsa İstanbul 100 Endeksi ise günü sınırlı bir artışla yüzde 0.26 kazançla tamamladı.

Terör harcamalarının azalacağını belirten İris Cibre, Suriye ve Libya’daki olumlu gelişmelerin Türkiye ekonomisi için olumlu olacağını ifade etti, ancak ekonominin iyileşmesi için iç siyasetteki istikrarsızlığın sona ermesi gerektiğini vurguladı.

YATIRIMLAR HÂLÂ DÜŞÜK

Cibre, “İç siyasetteki belirsizlikler, piyasa üzerinde olumlu etkilerini gölgelemekte. Örneğin, dün, “Hafta sonunda yeni tutuklamalar gelebilir mi?” endişesi borsayı etkiledi. Hala doğrudan yatırımlar gelmiyor. Portföy yatırımlarında son 12 ayda net çıkışlar yaşandı. Kurda baskı devam ediyor ve yüksek faizlere rağmen durdurulamıyor” dedi. Prof. Dr. Öner Günçavdı, “Net bir etkinin olacağını düşünmüyorum. Meclis’e yansıması bu sürecin nasıl ilerleyeceğini göstermek açısından önemli olacak. Borsa İstanbul’un tepkisinin kalıcı olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ise piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ve sürecin devamlılığına ne şekilde yaklaşacağının belirleyici olacağını belirtti.

Eryılmaz, “Bu barışa doğru kalıcı bir adım atıldıkça piyasanın tepkisi artacak. Yatırımcı sayısı artacak ve bu durum bize fayda sağlayacak. Ayrıca, güvenlik için harcanan kaynaklar bölgesel kalkınma için yönlendirilebilir. Böylece, bölgedeki ekonomik faaliyetler ve yatırımlar artabilir” şeklinde konuştu. Eryılmaz, Borsa İstanbul için 10.400 direnç seviyesine dikkat çekerken, 2.5 – 3.5 puanlık faiz indiriminin fiyatlandığını da vurguladı.

Related Posts

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Toplam ciro endeksi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 yükseldi.

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?

Temmuz ayı memur ve emekli zam oranlarının netleşmesinin ardından milyonlarca emekli en düşük emekli maaşının değiştirilip değiştirilmeyeceği merak ediliyor. Peki, En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? 2025 en düşük emekli maşı meclisten geçti mi?

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …